COVID19 EHBO voor bedrijven
De rol van de interim manager
Ik heb lang nagedacht over dit artikel. Met enige schroom moet ik toegeven dat mijn bijdrage tot de bestrijding van deze pandemie beperkt is tot thuis blijven en digitale vergaderingen. Gewoon de deuren dicht en luisteren naar de aanbevelingen van de overheid en dit in het comfort van mijn eigen thuisbureel.
In de vele essentiële sectoren is dit een onhaalbare kaart. Het vuilnis kan nu eenmaal niet digitaal opgehaald worden. Iedereen die vandaag zorgt voor de continuïteit van een essentiële dienst verdient ons respect. Het is in tijden zoals deze dat we beseffen hoeveel radartjes onze complexe maatschappij telt. En hoezeer we er afhankelijk van geworden zijn. Dit geldt in het bijzonder voor de helden die vandaag de eerstelijns-gezondheidszorg bemannen, de zieken verzorgen en genezen.
Het is pas bij een catastrofe van deze aard, een ramp of tegenspoed dat we de waarde van goed werkende nooddiensten ten volle beseffen.
Het is mijn opinie dat interim management naar analogie de eerstelijnshulp, de EHBO voor bedrijven is. Immers, interim management is bij definitie onmiddellijk en tijdelijk. Het helpt om een probleem op te lossen waarvoor geen expertise aanwezig is. Het vult de bedrijfsleider en zijn team aan, implementeert en neemt objectieve beslissingen.
De interim manager kan en wil zijn kennis en ervaring delen. Meer nog: hij neemt de verantwoordelijkheid voor de moeilijke beslissingen met als enige doel de meest gunstige uitkomst voor het bedrijf in de gegeven omstandigheden. Ook hier is het doel verzorging en genezing. En versterking.
Corona maakt ook bedrijven ziek.
We leven in vreemde tijden. De ophokplicht voor mensen duwt de consumptie en de bedrijfsactiviteit in de niet-essentiële sectoren naar een dieptepunt. De overheid en de banken vangen de klap voor een stuk op met premies, economische werkloosheid, uitgestelde betalingen en aflossingen. Toch zullen sommige bedrijven in zwaar weer terecht komen. Klanten zullen betalingen uitstellen, bijkomende kortingen vragen, bestellingen annuleren, … Hierdoor zal zowel liquiditeit als rentabiliteit in de gevarenzone komen. Uitdagingen waar we in normale tijden weinig aandacht moeten aan besteden en waar bedrijfsleiders minder vertrouwd mee zijn, loeren aan de horizon. Hoe zet je je beste klant onder druk om toch tijdig te betalen? Incasso, liquiditeitsbeheer, cash tekorten, zelfs herstructurering, bescherming tegen schuldeisers … zijn plots geen ver-van-mijn-bed zaken meer.
Bedrijven hebben zelden een grote spaarpot of een goed vangnet. Wacht niet tot het te laat is. Als interim manager heb ik reeds meermaals bedrijven in moeilijke omstandigheden bijgestaan.
Enkele aandachtspunten:
1/ Nu, meer dan ooit is het belangrijk dat klanten tijdig betalen.
2/ De vinger op de knip. Een goed crisis-geldbeheer is van levensbelang. Betaal de belangrijkste, niet wie het luidst roept.
3/ Neem maatregelen om je bevoorrading op pijl te houden: beoordeel en herzie alle contracten om je huidige leveranciers te ondersteunen. Waar nodig creëer een noodplan voor de continuïteit.
4/ Lukt het echt niet meer? Dan zijn drastische maatregelen aan de orde. Bescherm hierbij jezelf en je naasten zowel fysiek als financieel.
Elk nadeel heb se voordeel.
Is dit het nieuwe ‘normaal’? Iedereen, bedrijfsleider, medewerker, consument, leverancier, overheid zal zich moeten aanpassen aan deze ongeziene en onverwachte verandering. Er zullen blijvende wijzigingen zijn in de manier waarop we onze maatschappij organiseren, hoe we samenwerken, hoe we zaken doen.
Hoe doe je dit? Hierna een zeer onvolledige lijst met enkele ideeën.
- Nu fysieke nabijheid uit den boze is, is het dé moment om je online strategie uit te werken. Of een nieuwe commerciële aanpak.
- Komt er eindelijk tijd vrij in je agenda? Pak die zaken aan die belangrijk zijn en altijd weggeduwd geraakten onder de dagelijkse urgenties. Wat ligt er op die stapel? Kortom, die verbetertrajecten die je wel ziet, maar nooit de tijd voor vond.
- Bereid je voor want veel zaken worden uitgesteld en niet afgesteld. Dus de terugslag onder de vorm van een golf van bijkomende activiteit zal er komen. Tijd om een efficiëntere werkmethode uit te denken.
- Terugkeren naar de essentie. Terugplooien naar je kerncompetentie. Maak je organisatie terug slank en slim. Doe dit overdacht. Wat is je USP? Wat zijn de al-dan-niet veranderde wensen van je klant?
Dit zijn uiteraard slechts enkele voorzetten. En misschien stamp ik hier alleen wat open deuren in. Hoe dan ook, om sterker uit deze crisis te komen zullen ervaring, gedrevenheid, integriteit, authenticiteit en engagement sleutelkenmerken zijn van de nieuwe manager.
Om dit te onderschrijven ben ik geneigd om een gratis aanbod te creëren voor potentiële klanten om een eerste diagnose en aanbeveling uit te voeren in tijden dat het te gemakkelijk is om de armen te laten hangen en de focus te verliezen.
Wat brengt de toekomst?
De leiding nemen over consolideren, evolueren, veranderen, transformeren van bedrijven en organisaties naar het nieuwe normaal, dat zal de nieuwe taak van de interim manager zijn. Dit zal voor veel bedrijven de snelste weg zijn naar het herstel.
Eenmaal deze crisis voorbij verwacht ik dat er een enorme vraag zal ontstaan voor ervaren interim managers. Wat zal er op tafel liggen: herzien en herdefiniëren van de strategie, misschien zelfs van de bedrijfsmissie; blijvende verandering implementeren en verankeren; gespecialiseerde kennis-opbouw en -overdracht. Uiteindelijk zal het doel zijn om resultaten neer te zetten die de continuïteit en de groei van het bedrijf of de organisatie in kwestie verzekert.
Besluit
De interim manager biedt echte en tastbare oplossingen door zijn ervaring, technische competentie en scherpzinnigheid voor alle bedrijven van elke grootte om de volgende stap voorwaarts te zetten en het nieuwe normaal te omarmen.
#staysafe #stayactive. Als interim manager en bedrijfsleider wil ik toch ook een oproep lanceren om actief te blijven. Laat onze maatschappij niet teloor gaan. Werk en blijf zo lang mogelijk operationeel, uiteraard met respect voor de opgelegde maatregelen. Zo beperken we de gevolgen van deze crisis maximaal en zal de factuur op menselijk én economisch vlak straks voor ons en onze kinderen beperkt blijven.
Over de auteur
Jan Vander Mijnsbrugge is interim manager en ondernemer. Hij schrijft dit artikel vanuit zijn eigen ervaringen in de bedrijven die hij beheert en de ondernemingen die hij bestuurt.